28% meer belastingcontroles op 2 jaar tijd: start met je te verzekeren tegen fiscale controles?

Je mag vandaag blij zijn als je eens een jaar niet gecontroleerd wordt. In samenwerking met verzekeraar Euromex biedt Liantis een verzekering fiscale rechtsbijstand aan voor iedere ondernemer en die is uniek.

Uniek omdat een fiscale controle nooit goedkoop is en zij verzekeren tot € 50.000,00 per controle en dit kan al vanaf € 375,00 per jaar.

Vroeger trokken belastingcontroleurs met hun aktetas naar een bedrijf, en gingen ze er de kasten leegmaken om de mappen te bekijken. Sinds corona is dat gewijzigd. Nu doen ze hybride controles, maar vanop afstand, minder ter plaatse. Daardoor kunnen ze veel meer controles uitvoeren en wordt er uitgebreider gecontroleerd.

Dikwijls start het met een e-mail met drie vragen, gevolgd door steeds nieuwe bijvragen. Die allemaal beantwoorden kost pakken tijd, waardoor de kost van een controle voor elke ondernemer almaar stijgt.

Het gestegen aantal belastingcontroles en de bijhorende kosten doen dus de populariteit van een verzekering fiscale rechtsbijstand toenemen. Steeds meer ondernemers onderschrijven dergelijke polissen. Het interessante is dat er geen vrijstelling geldt, dus iedereen die intekent is vanaf de eerste euro gedekt. Dat zijn niet alleen de kosten van ons als accountant/belastingadviseur, maar ook deze voor een advocaat. Verwijzend naar ons eerste artikel, wordt naar de rechtbank stappen steeds belangrijker.

Meer info: Fiscale rechtsbijstand: verzeker je tegen fiscale controles | Liantis of neem contact op met Luc Stijven via luc.stijven@dfw-accountants.be.