Is de aangifte personenbelasting weer wat complexer geworden?

Nieuwe fiscale maatregelen zorgen dit jaar voor 20 extra aangiftecodes, maar door het uitdoven van oude fiscale maatregelen werden 30 codes geschrapt. Mooi meegenomen zou je denken, maar schijn bedriegt. Nieuwe federale fiscale maatregelen worden met een kunstgreep geheel of gedeeltelijk buiten de aangifte gehouden en vervangen door verplicht bij te voegen bijlagen. Zo stijgt formeel het aantal codes niet, maar zitten ze nu in een bijlage met als resultaat, een complexere aangifte.

Zo is er de nieuwe verplicht in te vullen aangiftebijlage voor huurders die hun huur als beroepskosten aangeven. Elke huurder die zijn huur fiscaal wil aftrekken, zal voor het eerst, via die bijlage, een hoop data over zijn verhuurder en over het gehuurde pand moeten overmaken aan de fiscus. Huur je van 3 mede-eigenaars, bijvoorbeeld 3 broers, dan moet je de derde broer identificeren in een tweede bijlage bij de nieuwe aangiftebijlage. Want die bijlage biedt maar plaats aan twee verhuurders.

Eén van de weinige nieuwe codes heeft te maken met de koopkrachtpremie waarbij premies tot € 750,00 belastingvrij zijn, maar wie een hoger bedrag heeft gekregen moet wel belastingen betalen. Omdat de koopkrachtpremie niet automatisch belastingvrij is, moet het bedrag altijd in de belastingaangifte ingevuld worden. Dit kan op twee manieren: de belastbare premie als loon noteren of voor vrijstelling in aanmerking komende premie vermelden in een nieuwe rubriek 12, van vak IV van de aangifte personenbelasting.

Ook de vernieuwde forfaitaire belasting op inkomsten uit auteursrechten, die in deze aangifte voor het eerst van toepassing is, leidde tot enkele extra codes (in rubriek D van vak VII van de aangifte personenbelasting). Deze bijkomende codes hebben te maken met een éénmalige overgangsregeling voor wie vanaf 2024 niet meer aan de nieuwe voorwaarden voldoet, zoals informatici (die vroeger wel auteursrechten aan een gunstig fiscaal regime konden aangeven voor hun softwarecreaties).

Eveneens werden talrijke fiscale grensbedragen, zoals plafonds die van toepassing zijn op allerlei belastingaftrekken, met gemiddeld 9,59% geïndexeerd. Zo klimt de belastingvrije som voor het eerst boven de grens van € 10.000,00 (€ 10.160,00). Ook een aantal uitgaven die recht geven op een belastingaftrek zijn gestegen, zoals het bedrag dat recht geeft op fiscaal aftrekbare dienstencheques (van € 1.570,00 naar € 1.720,00) en de vrijstelling voor de vergoeding woon-werkverkeer die stijgt van € 430,00 naar € 490,00. 

Een eenvoudige aangifte moet op 15 juli 2024 via Tax-on-web worden ingediend. Voor een complexe aangifte ligt die deadline op 16 oktober 2024.