Is de fietsvergoeding die je uit je vennootschap kan halen dit jaar gestegen?

Zoals een werkgever een fietsvergoeding kan toekennen aan zijn medewerkers, geldt die regeling ook voor bedrijfsleiders. Indien je van je woonplaats naar een vaste plaats van tewerkstelling fietst, kan je eigen vennootschap je daarvoor een fietsvergoeding toekennen. Die fietsvergoeding kan hierbij uitgekeerd worden zonder dat er belastingen of sociale bijdragen op verschuldigd zijn. En dat terwijl het bedrag toch 100% aftrekbaar is bij je vennootschap.

Die fietsvergoeding werd begin dit jaar verhoogd naar € 0,35 per kilometer, maar wel beperkt tot € 3.500,00. Dit zijn 10.000 kilometers per jaar.

Er werd eveneens een nieuwe voorwaarde toegevoegd aan het systeem van fietsvergoedingen. Om belastingvrij te zijn mag de fietser in zijn personenbelasting geen werkelijke kosten aftrekken m.b.t. die fiets. Als bedrijfsleider is dit vermoedelijk geen probleem aangezien zij meestal in de aangifte personenbelasting kiezen voor de forfaitaire aftrek, maar voor werknemers is dat misschien niet zo.

Tenslotte is het belangrijk om een bewijs te hebben t.a.v. de fiscus, waaruit blijkt dat je effectief de woon-werkverplaatsingen met de fiets maakt. Gegevens van Strava zijn een prima bewijsstuk.