Je wagen pas na 1 juli 2023 bestellen, is dat fiscaal een probleem?
De datum van aanschaf is altijd doorslaggevend. Bij een operationele leasing, renting of huur is dat de datum van ondertekening van de overeenkomst.
Indien je de intentie hebt om vanaf morgen je diesel- of benzinewagen te vervangen door een elektrische wagen, dan is de datum van 1 juli 2023 niet relevant. De kosten van elektrische wagens zijn en blijven 100% aftrekbaar, voor zover je die elektrische wagen uiterlijk 31 december 2026 koopt, leaset of huurt.
Voor wagens met een (gedeeltelijke) brandstofmotor (ook de plug-in hybrides) die vanaf 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2025 aangeschaft worden, geldt een uitdoofscenario. Dat betekent dat de bestaande aftrekregeling nog even van toepassing blijft, maar vanaf 2025 de ondergrenzen van 40% en 50% niet langer gelden en dat de maximale aftrekbaarheid stelselmatig wordt afgebouwd tot 0%.
Indien je zou kiezen voor een tweedehandswagen met een verbrandingsmotor is die niet meer nieuw op het moment dat je die koopt, en dan kan je sneller afschrijven t.o.v. een nieuwe wagen. Door de kortere fiscaal aanvaarde afschrijvingstermijn is die tweedehandswagen meestal al (grotendeels) afgeschreven voordat het aftrekpercentage beperkt wordt tot 50%.
Gelieve steeds rekening te houden met de Total Cost of Ownership (TCO) van een wagen. De TCO omvat alle kosten die je betaalt om met de wagen te rijden.
Tenslotte dient er ook rekening te worden gehouden met wat de aankoopprijs van plug-in hybrides gaat worden na vandaag. Gaan de prijzen binnenkort dalen omwille van die beperkte aftrekbaarheid?