Met de nieuwe regering kunnen kmo’s niet langer fiscaalvriendelijk geld uit hun vennootschap halen?
Een meerwaardebelasting op aandelen van 10% (eventueel een miniversie hiervan) kan bij de inzet op een stroomlijning van de vermogensfiscaliteit een onderdeel zijn van een groter geheel, maar dat werd vorige week door MR afgeschoten.
Daarnaast zou er een einde komen aan het doolhof aan roerende-voorheffingstarieven. Zo zou het fiscale vrijstellingsplafond voor spaarboekjes sneuvelen en de roerende voorheffing worden verlaagd van 30 naar 25%. Wat in het geval van een stroomlijning ook betekent dat de lagere tarieven worden opgetrokken richting 25%.
Dat zou betekenen dat niet de grote vermogens, maar wel de kmo’s en zelfstandigen in het vizier komen.
Gaat het alarm voor hun dan af?
Het blijft natuurlijk voor een deel gissen, maar als overal een roerende voorheffing van 25% geldt, is het grotendeels gedaan met de fiscaalvriendelijke manier om geld uit een vennootschap te halen na een bepaalde wachtperiode.
Ten eerste is er het vvpr bis-regime voor kmo’s. Dat maakt het mogelijk onder bepaalde voorwaarden de roerende voorheffing op dividenden te verlagen van 30 tot 20 of 15% in functie van het tijdstip van de dividenduitkering.
Ten tweede zijn er de aangelegde liquidatiereserves. Een kmo kan haar jaarlijkse boekhoudkundige winst na belastingen reserveren op een aparte passiefrekening, de zogenaamde liquidatiereserve. Naast de vennootschapsbelasting is eenmalig 10% belasting verschuldigd op winst van het boekjaar. Na 5 jaar kan men deze reserves uitkeren aan 5% roerende voorheffing of bij liquidatie 0%.
Indien het alarm zou afgaan (lees: indien dit wet zou worden) dan stijgt de belasting bij de uitkering van liquidatiereserves van 15% naar 25%, dit is een stijging van 66,67%. Blijkbaar was het ook de bedoeling om de vvpr bis af te schaffen.
Voor alle duidelijkheid, men spreekt van 25% roerende voorheffing maar vergeet ook niet dat vennootschappen al 20 of 25% vennootschapsbelasting hebben betaald.
Wordt het hebben van een vennootschap of het oprichten van een vennootschap nog interessant in het kader van latere uitkering van dividenden? Wij blijven het verder opvolgen.