Moet je als bedrijfsleider ongerust zijn over de inperking van de voordelen alle aard?
De regering wil het loon dat bedrijfsleiders zich in de vorm van een voordeel van alle aard uitkeren, zoals een bedrijfswagen of de betaling van sociale bijdragen door de vennootschap, plafonneren. De precieze modaliteiten zijn nog niet bekend en dat creëert onrust bij ondernemers met een managementvennootschap.
In het regeerakkoord staat dat de bedrijfsleidersbezoldiging in de toekomst voor maximaal 20% van het jaarlijks brutoloon uit voordelen van alle aard mag bestaan. Nu is er geen plafond, wat maakt (dit is wettelijk) dat veel bedrijfsleiders de minimale bezoldiging om het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting te genieten zoveel mogelijk opvullen met voordelen van alle aard.
Bekende voordelen zijn een bedrijfswagen, een smartphone, een woning, verwarming, elektriciteit of de vennootschap kan de sociale bijdragen van de bedrijfsleider betalen. Bedrijfsleiders met redelijk wat voordelen van alle aard, zullen hun bezoldigingspakket vermoedelijk moeten bijsturen.
Concreet zullen bedrijfsleiders hun brutoloon moeten verhogen tot het vijfvoud van de voordelen van alle aard. Zelfs in het geval dat een bedrijfsleider zichzelf geen loon uitkeert, maar enkel bijvoorbeeld 10.000,00 EUR voordelen van alle aard heeft, zal hij door deze maatregel gedwongen worden zichzelf toch een loon van 50.000,00 EUR uit te keren. Daarmee verhoogt hij de loonkosten van zijn bedrijf aanzienlijk. De bedrijfsleider kan ook zijn voordelen van alle aard verminderen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Bij een leasing van een wagen zit hij vast aan een contract, dat niet zonder schadevergoeding kan stopgezet worden.
De hamvraag is welke sanctie er zal volgen als je de drempel overschrijdt en dus te veel loon in de vorm van voordelen van alle aard krijgt. Daarover wordt met geen woord gerept in het regeerakkoord. Zal je enkel het verlaagd tarief van 20% verliezen en enkel onderworpen worden aan het tarief van 25%? Dan valt alles al bij al nog mee.
Of gaat het verder dan dat en zal je de kosten voor alles wat boven die drempel van 20% aan voordelen van alle aard valt, niet meer mogen aftrekken van de winst van de vennootschap? En gaat het om voordelen van alle aard die forfaitair belast worden op de werkelijke waarde of beide?
Een beperkte checklist die alvast voor elke bedrijfsleider kan gelden en die de ongerustheid wat doet verminderen:
1) Gebruik maximaal de lagere schalen van de personenbelasting en automatisch komt het inkomen bij de loongrens voor de lagere taxatie in de vennootschapsbelasting;
2) Kijk enkel naar voordelen in natura met een lagere taxatie in de personenbelasting dan de werkelijke kost zoals de bedrijfswagen, gsm, laptop,…;
3) Gebruik zoveel mogelijk voordelen die vreemd zijn aan de personenbelasting zoals IPT, VAPZ en liquidatiereserves (dit is geen cash, maar fiscaal voordelige reserves voor de toekomst);
4) Respecteer het voordeel van de vennootschap: lagere taxatie, opbouw van eigen vermogen,…