Moet je het voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA)  personenbelasting steeds nazien?

Als zelfstandige in een eenmanszaak of bedrijfsleider van een vennootschap ontvang je meestal geen voorstel van vereenvoudigde aangifte. Deze taken behartigen wij voor jou, aangezien het gaat om een complexe aangifte (de wetgever heeft beslist welke aangiften complex zijn en welke niet). En elke complexe aangifte heeft als uiterste indieningsdatum 16 oktober 2024.

Een VVA is een voorstel en bevat een berekening op basis van de informatie die de fiscus tot zijn beschikking heeft. Wetende dat ongeveer 500.000 VVA’s onjuist zijn (en dan meestal in het nadeel van de belastingplichtige) is het meer dan raadzaam om elke VVA te controleren op onvolkomenheden.

En ja, de fiscus biedt nu een checklist aan die je kan gebruiken voor dit nazicht via: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte/voorstel-van-vereenvoudigde-aangifte/.

Voor een VVA dat met de post opgestuurd werd, moet het papieren antwoordformulier zondag bij de fiscus toekomen. Via Myminfin heb je nog tijd tot uiterlijk 15 juli 2024.