Niet-geregistreerd huurcontract, dan is de betaalde huur niet aftrekbaar?

De regels voor de fiscale aftrek van huur als beroepskosten werden opgenomen in een wet van december 2023 en zijn al van toepassing voor inkomstenjaar 2023.

Belangrijk is rekening te houden met twee zaken.

Om huur fiscaal te kunnen aftrekken als beroepskosten moet er een specifieke bijlage 270MLH bij de fiscale aangifte toegevoegd worden. Dit betekent dat als die bijlage niet wordt toegevoegd, de betaalde huurgelden niet aftrekbaar zijn. Deze bijlage is niet vereist indien de huur wordt gefactureerd.

Bovendien is de huur niet aftrekbaar als het huurcontract kosteloos werd geregistreerd. Een kosteloze registratie is alleen maar mogelijk voor een huurcontract van een pand dat uitsluitend bestemd is voor privébewoning.

Uit een recente circulaire blijkt nu dat de huur die de vennootschap aan haar bedrijfsleider betaalt, indien het huurcontract nooit is geregistreerd, toch aftrekbaar is. Een niet-geregistreerd contract is namelijk niet hetzelfde als een kosteloos geregistreerd contract. De huur vermeld in een niet-geregistreerd huurcontract is dus wel aftrekbaar, indien de voorwaarden voor de aftrek van beroepskosten vervuld zijn en het formulier 270MLH bij de aangifte wordt gevoegd.

De registratie van een huurcontract indien de huur wordt afgetrokken tegen 0,2% registratierechten is wel verplicht. Wordt dit voor de fiscus nu peanuts om niet-geregistreerde huurcontracten waar de huur werd afgetrokken te gaan onderwerpen aan die 0,2% registratierechten?

De nieuwe verplichting van dat vliegtuignummerformulier 270MLH geldt ook voor zakelijke rechten, zoals vruchtgebruik en zelfs in het geval waarin er geen vergoeding meer verschuldigd is voor het vruchtgebruik. In dat laatste geval moet dan een nul worden ingevuld.