Vanaf 2026, 120% kostenaftrek voor kosten die samenhangen met de verplichte gestructureerde e-facturatie in b2b-verband?

Een factuur in de vorm van een pdf-document doormailen naar uw b2b-klanten zal vanaf 1 januari 2026 niet meer volstaan als u een btw-plichtige bent. B2b-facturen zullen vanaf 2026 in een gestructureerd formaat opgemaakt en verstuurd moeten worden. Ze moeten in ons land voldoen aan het zgn. Peppol-protocol dat een veilige realtime uitwisseling van facturen in heel Europa garandeert. Dat klinkt ingewikkeld, maar één van de voordelen ervan is wel dat de meeste boekhoudpakketten (ook Clearfacts gaat dat aanbieden) dat bestandstype automatisch herkennen en verwerken met minimale manuele inbreng. Indien je zaken doet met de overheid ben je nu al verplicht om elektronisch te factureren.

Voor de periode van 1 januari 2024 (vanaf aanslagjaar 2025 voor boekjaren die ten vroegste beginnen op 1 januari 2024) tot en met 31 december 2027, voorziet de wet voor kleine ondernemingen en eenmanszaken, in een kostenaftrek van 120%. De kosten die daarvoor in aanmerking komen zijn bv. periodieke abonnementskosten voor de factureringspakketten en advieskosten specifiek gemaakt voor de voorbereiding of de operationalisering van de e-facturatieverplichtingen.

Afschrijvingen (van bijvoorbeeld facturatiesoftware) zijn uitgesloten van de verhoogde kostenaftrek, maar daarvoor kan de digitale investeringsaftrek van 15,5% (aanslagjaar 2025) toegepast worden. Vanaf 2025 zou de digitale investeringsaftrek stijgen naar 20%.

Ook wij bij DFW Accountants & Adviseurs willen nu al zoveel mogelijk digitaal en elektronisch factureren. Vanaf 25 mei 2024 zullen wij genoodzaakt zijn een administratieve kost aan te rekenen wanneer de facturen nog via post verstuurd moeten worden, gezien dit ook voor ons kosten met zich meebrengt, om zo op termijn over te schakelen op volledig digitale (elektronische) facturatie voor al onze klanten. Tevens kan je bij ons zeer eenvoudig een domiciliëringsopdracht aanvragen voor de betaling van onze erelonen, dat maakt het alleen maar gemakkelijker en sneller.