Wordt het VVPRbis-stelsel en de liquidatiereserve (het uitgesteld loon voor bedrijfsleiders) geharmoniseerd of worden ze afgeschaft?
Het VVPRbis-stelsel en de liquidatiereserve zijn twee regimes waarbij kwalificerende kmo’s aanspraak kunnen maken op een gereduceerd tarief inzake roerende voorheffing indien een dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder(s) op voorwaarde dat specifieke criteria voldaan zijn.
Zo voorziet het VVPRbis-stelsel in een verlaagd tarief inzake roerende voorheffing van 20%, respectievelijk 15% (i.p.v. het standaard 30%-tarief) voor dividenduitkering door kwalificerende kmo-vennootschappen (en indien de inbrengen gedaan zijn vanaf 1 juli 2013) vanaf het tweede, respectievelijk derde jaar na de inbreng.
De liquidatiereserve voorziet dan weer in de mogelijkheid dat een gedeelte of het geheel van de boekhoudkundige winst na belasting van de vennootschap kan overgeboekt worden naar een afzonderlijke rekening tegen een éénmalige anticipatieve heffing van 10%. Eens aangelegd, dient een wachttermijn van vijf jaar gerespecteerd te worden waarna de liquidatiereserve kan worden uitgekeerd aan 5% roerende voorheffing (effectieve belastingdruk van van 10% en 5% op basis van technische berekening = 13,64%). Indien deze wachttermijn niet wordt gerespecteerd, zal 20% roerende voorheffing geheven worden op de uitkering van deze winsten. Als de liquidatiereserve echter bij de liquidatie van de vennootschap wordt uitgekeerd, is er geen bijkomende roerende voorheffing verschuldigd.
Wat bovengenoemde liquidatiereserve betreft, voorziet het federale regeerakkoord nu in een reductie van bovenstaande wachttermijn van vijf jaar naar drie jaar en wordt er gesteld dat voor de nieuw aangelegde liquidatiereserves vanaf 1 januari 2026, het toepasbare tarief van 5% zal stijgen naar 6,5%. Dit zou ertoe leiden dat het effectieve belastingtarief van 13,64% naar 15% zou stijgen, in lijn met het VVPRbis-stelsel. Uitkeringen binnen de 3 jaar worden wel belast aan het normale tarief van 30% roerende voorheffing.
Vóór het regeerakkoord was er sprake om deze stelsels af te schaffen. Gelukkig komt er een harmonisatie en geen afschaffing van dit uitgesteld loon.